Zehnder Whitepaper over balansventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen

Balansventilatie

Het is tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. En, zo verwachten veel nationale klimaatinstituten in Europa, het wordt de komende zomer waarschijnlijk nog weer warmer.

Het besef groeit dat dit binnenshuis oncomfortabel en zelfs ongezond is.

Tot voor kort was het warmterecord in Nederland 38,6 graden. Dat record stond al 75 jaar en werd gevestigd in het Gelderse Warnsveld. Het sneuvelde pas vorig jaar toen Eindhoven 39,3 graden Celsius aantikte. Warme periodes zullen hier steeds langer duren en vaker voorkomen.

De vraag naar koeling, en dan met name airconditioning, roept een fors grotere vraag aan elektriciteit op, wat het broeikaseffect nog verder versterkt. Het veel gezondere alternatief is balansventilatie. Dit systeem voert verse lucht van buiten aan, filtert deze en brengt deze op de juiste temperatuur en vochtigheid voor gebruik in de woning.

Het systeem bestaat uit twee ventilatoren, een aantal luchtkanalen en een warmtewisselaar die warmte terug wint uit de gewenste luchtstroom. Zo ontstaat in alle ruimtes een gezond en comfortabel binnenklimaat met een aangename temperatuur, eventueel met hulp van een centraal verwarmings- en/of koelingssysteem. Hierbij helpen luchtfilters ongezonde deeltjes buiten te houden. Lees verder:

Zehnder Whitepaper Oververhitting in woonomgeving