ABB White paper over het belang van zo hoog mogelijke energielabels voor kantoorgebouwen

Doe het in een keer goed

Dat is de praktische boodschap die ABB Electrification aan de eigenaren van (kantoor)gebouwen in deze white paper mee wil geven.

Natuurlijk, meteen voor Energielabel A aan de slag gaan is op korte termijn een grotere investering. Toch is dat echter aanzienlijk goedkoper dan het in 2023 vereiste C-label te halen en nog voor 2030 het gebouw opnieuw op de schop te moeten nemen voor het dan verplichte A-label. Want die duurzaamheidsmaatregelen zijn veel ingrijpender. De whitepaper schetst in grote lijnen wat er nodig is om kantoorgebouwen in 2050 volledig energieneutraal te krijgen.

https://www.tekstburgh.nl/?p=430&preview=true

De huidige white paper geeft een goede indruk van mijn teksten (ism met ABB en hun communicatiebureau). In augustus 2022 tipt ABB dat de labels in een stroomversnelling komen door de naderende deadline label C. Daarom is er een inhoudelijk vernieuwde campagne gelanceerd. Wie daar inhoudelijk meer van wil weten, kan doorklikken naar deze pagina.

Wie het whitepaper wil aanvragen, kan bij ABB terecht.

https://campaign.abb.com/label-a-c

Zehnder Whitepaper over balansventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen

Balansventilatie

Het is tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. En, zo verwachten veel nationale klimaatinstituten in Europa, het wordt de komende zomer waarschijnlijk nog weer warmer.

Het besef groeit dat dit binnenshuis oncomfortabel en zelfs ongezond is.

Tot voor kort was het warmterecord in Nederland 38,6 graden. Dat record stond al 75 jaar en werd gevestigd in het Gelderse Warnsveld. Het sneuvelde pas vorig jaar toen Eindhoven 39,3 graden Celsius aantikte. Warme periodes zullen hier steeds langer duren en vaker voorkomen.

De vraag naar koeling, en dan met name airconditioning, roept een fors grotere vraag aan elektriciteit op, wat het broeikaseffect nog verder versterkt. Het veel gezondere alternatief is balansventilatie. Dit systeem voert verse lucht van buiten aan, filtert deze en brengt deze op de juiste temperatuur en vochtigheid voor gebruik in de woning.

Het systeem bestaat uit twee ventilatoren, een aantal luchtkanalen en een warmtewisselaar die warmte terug wint uit de gewenste luchtstroom. Zo ontstaat in alle ruimtes een gezond en comfortabel binnenklimaat met een aangename temperatuur, eventueel met hulp van een centraal verwarmings- en/of koelingssysteem. Hierbij helpen luchtfilters ongezonde deeltjes buiten te houden. Lees verder:

Zehnder Whitepaper Oververhitting in woonomgeving